Gif gevonden in mosselen en oesters in de Oosterschelde

Gepubliceerd op 25 juni 2016 om 19:39

OOSTERSCHELDE - In de Oosterschelde zijn mosselen en oesters gevonden met het gif tetrodotoxine.

 Mosselen en oesters uit het Oostelijke deel van de Oosterschelde en de Noordelijke tak mogen niet in de handel worden gebracht. Mosselen en oesters uit de nabijgelegen verwatergebieden moeten worden getest voordat ze in de handel worden gebracht. Dit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit besloten in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Aanleiding voor het besluit is het voorkomen van de giftige stof tetrodotoxine in mosselen en oesters. Het gaat hier om een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid. De maatregelen zorgen ervoor dat geen mosselen en oesters met voor de mens schadelijke gehaltes TTX in de handel worden gebracht. Particuliere vissers en recreanten wordt geadviseerd voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit deze beide gebieden.

Bij reguliere metingen naar de kwaliteit van de kweek van mosselen en oesters heeft de NVWA op de 2 plaatsen in de Oosterschelde concentraties TTX gevonden die mogelijk schadelijk zijn bij consumptie. TTX is een giftige stof waarvan de herkomst niet duidelijk is. TTX is een uiterst giftige stof die het zenuwstelsel kan aantasten.

Bron: NVWA.nl

image-19.jpeg