112schouwen.nl
Home » Weer » KNMI geeft Code oranje voor storm Ciara

KNMI geeft Code oranje voor storm Ciara

Gepubliceerd op 8 februari 2020 om 14:39

ZEELAND - Zondag krijgt Zeeland vanaf de ochtend en eerste helft van de middag met zware windstoten van 75-100 km/u te maken vanwege storm Ciara. later op de dag zijn er windstoten tot 120 km/u.

Vanaf de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en komen er in het noordwesten zeer zware windstoten van 100-120 km/u voor. Verder landinwaarts zijn pas in de avond zeer zware windstoten van 100-120 km/u mogelijk, vooral tijdens de passage van een lijn met actieve buien. Voor deze zeer zware windstoten is code oranje van kracht. De windrichting is zuidwest en draait in de loop van de avond naar west.

 

Later op zondagavond en in de nacht naar maandag verdwijnen de zeer zware windstoten van 100-120 km/u, maar zware windstoten van 75-100 km/u houden waarschijnlijk nog een groot deel van maandag aan.

Er is een risico op omvallende bomen en losse takken. Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen. Gevaarlijke situaties voor verkeer en watersport. Ga voorbereid op reis en houd rekening met langere reistijden. Volg weerberichten en waarschuwingen.

Wat moet ik doen als er schade ontstaat door windstoten of storm?

  • Als er sprake is van acuut gevaar voor mens of dier, bel dan de brandweer via 112. Twijfel je of er acuut gevaar is, bel dan ook 112. De meldkamer maakt een professionele inschatting. Een gevaarlijke situatie is bijvoorbeeld een boom die over een weg dreigt te vallen of een losrakend dak.
  • Is er geen acuut gevaar, maar wel schade aan de openbare ruimte? Bel dan je gemeente. Heb je schade aan je eigen huis of bedrijf zonder acuut gevaar? Bel dan je verzekeringsmaatschappij of een gespecialiseerd bedrijf. Een hovenier kan bijvoorbeeld een boom in de achtertuin omzagen. Heb je een huurhuis, stel dan de woningbouwvereniging op de hoogte van de schade

«   »