Jaaroverzicht 2022: een terugblik op de meest bijzondere incidenten van dit jaar

Gepubliceerd op 30 december 2022 om 15:31

SCHOUWEN-DUIVELAND - Vandaag blikken we terug op de grotere en bijzondere incidenten van het afgelopen jaar. Ook in 2022 wisten veel inwoners van Schouwen-Duiveland, en daarbuiten, de site te vinden. Het afgelopen jaar werden meer dan 350 items geplaatst op de site. 

 

05-01: Grote zoekactie rondom Verklikkerplaat: 

Omstreeks 12.10 uur werden meerdere meldingen gemaakt van personen in de problemen op de wel bekende Verklikkerplaat bij Renesse. Volgens de kustwacht ging het om een mountainbiker en een aantal wandelaars. Vanwege de meerdere meldingen werden direct twee politie-eenheden, een ambulance, de KNRM boot van Ouddorp en vanuit de kustwacht een helikopter en vliegtuig gealarmeerd. Na een zoekactie op het water en vanuit de lucht werd niemand weer aangetroffen. De mountainbiker zou een nat pak hebben opgelopen maar werd niet meer achterhaald.

 

17-01: Lichaam van Dean (4) uit België wordt aangetroffen op een eiland van Neeltje Jans

De politie startte een groot onderzoek nadat bekend werd dat de Belgische Dean ontvoerd zou zijn door een 34-jarige verdachte. Omdat de de verdachte mogelijk naar Nederland was gevlucht werd een Amber Alert verzonden. De verdachte kon al snel op die dag aangehouden worden in Meerkerk (regio Utrecht). Van Dean was op dat moment nog geen spoor te bekennen. In het politieonderzoek kwam maandagavond een mogelijk plaats delict in beeld. Het rechercheteam ging met ondersteuning van meerdere agenten zoeken in de omgeving van Neeltje Jans. Ook de politiehelikopter werd ingezet om een duidelijk beeld van de omgeving te krijgen. Rond 22.00 uur stuitten zij op het levenloze lichaam van het 4-jarige jongetje. De 34-jarige Dave de K. en zijn toenmalige vriendin zitten nog steeds vast voor ontvoering en moord. 

29-01: De Aldi in Zierikzee overvallen rond sluitingstijd

Omstreeks 20.00 uur, rond sluitingstijd, werd de supermarkt aan de Grevelingenstraat door drie personen overvallen. Volgens de politie zijn de daders er met een onbekende buit vandoor gegaan. De politie heeft onderzoek gedaan in de winkel en meerdere goederen in beslag genomen. Meerdere eenheden van de politie hebben in de omgeving gezocht naar eventuele daders. De aanwezige personen in de winkel raakten niet gewond. Later in het jaar zijn door de politie drie verdachte aangehouden voor de overval.

 

05-02: Twee personen van zandbank gered door helikopter

Precies een maand later zijn we weer terug op de Verklikkerplaat omdat mensen in de problemen raakte op de zandbank. Omstreeks 14.15 uur werd melding gemaakt van twee personen die ingesloten waren geraakt op de Verklikkerplaat bij Renesse. Direct werd alarm gemaakt voor een reddingsboot van de KNRM, kustwachthelikopter, reddingsbrigade, brandweer en een traumahelikopter. Uiteindelijk zijn twee personen door de reddingshelikopter van de zandbank gehaald en op het strand afgezet. De twee personen raakten niet gewond en konden zelfstandig naar huis.

 

18-02: Code rood (weeralarm) en NL-alert vanwege zware storm, 112 langere tijd onbereikbaar vanwege drukte

Op 18 februari trok een zware storm over Nederland. Voor de westkust werd een weeralarm afgegeven nadat windstoten tot 150 km/u werden voorspeld. Begin van de middag kantelde op de Philipsdam bij Bruinisse een vrachtwagen en bakwagen door de storm, dit bleek nog maar het begin van een zeer drukke avond voor de brandweer. Rond 17.00 werden alle brandweerposten in Zeeland bemand. Vanwege de vele meldingen was 112 niet meer bereikbaar en konden de hulpdiensten de vele meldingen niet verwerken. De brandweer is rond gaan rijden in de dorpskernen van het eiland en handelden meldingen af op eigen inzicht. Uiteindelijk waren de brandweerploegen tot middernacht bezig met stormschades. 

24-03: Fietser overleden bij botsing met tractor

Omstreeks 11.30 uur kwamen op de Donkereweg een tractor en fietser in botsing. De fietser werd met zwaar letsel overgebracht naar een ziekenhuis. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis. De donkereweg was langere tijd afgesloten voor onderzoek. 

14-04: Dode en gewonde bij frontale botsing op Brouwersdam

De hulpdiensten werden rond 16.50 uur massaal opgeroepen voor een frontale aanrijding op de N57 tussen Ouddorp en Scharendijke. Bij het ongeval waren een personenauto en bestelbus betrokken. Ondanks de inzet van de vele hulpdiensten waaronder een traumahelikopter is een persoon ter plekke overleden. Volgens de politie is het slachtoffer een 38-jarige man uit Nieuwdorp. Een inzittende uit de auto raakte ernstig gewond. 

28-04: Dode en gewonde bij frontale botsing op N59

Rond 16.00 uur kwamen ter hoogte van Oosterland twee personenauto's frontaal in botsing gekomen. Direct werden meerdere ambulances, brandweervoertuigen en een traumahelikopter ingezet. Ondanks de inzet van de vele hulpdiensten overleed een slachtoffer ter plekke. Een tweede inzittende raakte volgens de politie gewond. 

23-05: Vrouw met zuur overgoten in Burgh-Haamstede

Omstreeks 22.30 uur kreeg de politie een melding binnen dat een vrouw met een zuur was overgoten in een woning aan het Sluispad in Burgh-Haamstede. Direct werden meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeropen. De vrouw werd na behandeling door het traumapersoneel per ambulance vervoerd naar een ziekenhuis. Een kindje welke ook in de woning aanwezig was bleef ongedeerd en is overgedragen aan een zorginstantie. De politie heeft langere tijd onderzoek gedaan in de woning. 

24-06 Uitslaande brand in bedrijfspand in Scharendijke

De brandweer werd rond 13.00 uur opgeroepen voor de brand in een bedrijf. Ter plaatse bleek het te gaan om een uitslaande brand en werd opgeschaald naar middelbrand. Brandweerkorpsen uit Scharendijke, Kerkwerve en Zierikzee werden ingezet voor de bestrijding van de brand. Het pand raakte zwaar beschadigd door de brand. Een persoon raakte licht gewond bij de brand. 

27-06 Enorme schade, 10 gewonden en een dode door tornado in Zierikzee

Misschien wel het bekendste incident van 2022 op Schouwen-Duiveland; Rond 13.00 uur trekt een tornado over een groot deel van Zierikzee. In de haven, het centrum en Malta ontstaat in een korte tijd een enorme ravage. Aan de Calandweg waait van vijf woning het dak, de woningen raakten dusdanig beschadigd dat de gesloopt moesten worden. De hulpdiensten schaalde op naar GRIP2 en het centrum van Zierikzee werd bestempeld als rampgebied. Via NL-alert werd opgeroepen om niet richting het rampgebied te komen. Tientallen brandweerploegen uit heel Zeeland zijn uren bezig geweest met de schade meldingen. Uiteindelijk raken 10 mensen gewond en komt een toerist uit Wassenaar om het leven.

11-07: Grote brand bij houthandel in Dreischor

Rond 16.45 uur werd een uitslaande brand in een loods gemeld aan de Beldert. Omdat het om een bedrijf gespecialiseerd in hout betrof werd direct opgeschaald naar middelbrand. De brand begon in een container naast de loods en sloeg over naar een wand en afzuiginstallatie van het bedrijf. Om genoeg materiaal en water ter plaatse te hebben werd bij aankomst van het eerste blusvoertuig opgeschaald naar grote brand. De brandweer kon grote schade voorkomen. 

24-07: Lichaam vermiste man uit Renesse aangetroffen in Noordzee

De hulpdiensten startte 24 juli een grote zoekactie naar een 93-jarige man die vermist was vanuit Renesse. Bij de zoekactie werd een vliegtuig van de kustwacht en een politiehelikopter ingezet. Uiteindelijk werd bij de Brouwersdam het levenloze lichaam van de man in het water gevonden.

05-08: Luchtdrukwapens in beslag genomen na melding van schietpartij in Zierikzee

Rond 20.00 uur werd de politie met meerdere eenheden opgeroepen voor een mogelijke schietpartij aan de Havenweg in Zierikzee. Na onderzoek bleek dat personen, op eigen terrein, aan het schieten waren met luchtdrukwapens. Volgens de politie liep de melder over de openbare weg en hoorde kogels in de buurt inslaan. Omdat hij dacht beschoten te zijn belde de voorbijganger 112. 

09-08: Blushelikopter ingezet bij grote duinbrand op Brouwersdam

De brand brak rond 15.30 uur uit in het duingebied aan De Punt in Ouddorp. Vanwege de snelle uitbereiding van de brand en de evacuatie van honderden vakantiegangers schaalde de brandweer groot op. Meer dan 20 tankautospuiten, 10 waterwagens en ander ondersteunende brandweerwagens zijn ingezet voor de bestrijding van de brand. Vanuit defensie is rond 19.00 een blushelikopter ingezet om uitbereiding naar loodsen en een camping te kunnen voorkomen. 

24-08 Automobilist rijdt opzettelijk in op terras in Renesse

De verdachte reed tot twee keer toe opzettelijk een vol terras op van een horecagelegenheid aan de Hogezoom in Renesse. De verdachte dreigde daarna met twee op steekwapen lijkende voorwerpen. Door snel optreden van de beveiligers en de politie kon de verdachte ter hoogte van de Jan van Renesseweg aangehouden worden. De politie heeft bij de aanhouding een taser ingezet. Één persoon raakte licht gewond. 

26-08 Gewonde bij steekincident in Zierikzee

Rond 01.20 uur werd aan de Moggestraat in Zierikzee een gewonde aangetroffen na een melding van een steekpartij. Het slachtoffer was aanspreekbaar en is na behandeling vervoerd naar een ziekenhuis. Aan de Caustraat werd door de politie een verdachte aangehouden. De oorzaak lag in de relationele sfeer. 

03-11: Persoon overleden bij frontale botsing op Brouwersdam

De hulpdiensten werden rond 07.30 uur opgeroepen voor een ernstig ongeval op de Brouwersdam. Vanwege de ernst van het ongeval werden direct brandweer, ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. De komst van de traumahelikopter werd geannuleerd toen bleek dat het slachtoffer al was overleden. De bestuurder van de andere auto is met verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis. 

15-12: Gewonde bij kettingbotsing door ijzel

Rond 06.30 uur raakte een personenauto van de weg en sloeg meerdere keren over de kop. De bestuurder van de auto raakte gewond en is overgebracht naar een ziekenhuis. Doordat automobilisten remden voor het ongeval botste door de gladheid nog zes auto's op elkaar op de N57. De inzittenden hiervan bleven ongedeerd. De Oosterscheldekering werd kort afgesloten vanwege het ongeval.