Grote brand aan de Moolweg in Ellemeet

Gepubliceerd op 11 juni 2023 om 14:29

ELLEMEET - Aan de Moolweg bij Ellemeet is zaterdag aan het begin van de middag een hevige brand ontstaan. Mede door de droogte en de wind breidde de brand in een rap tempo uit. Bij de brand kwam korte tijd veel rook vrij. 

De brand ontstond rond 12.15 uur en breidde zich zeer snel uit op het terrein. Bij aankomst van de eerste brandweerploeg hadden een schuur, weiland en berm inmiddels al vlam gevat. Om 12.20 uur werd opgeschaald naar het sein middelbrand en werden een tweede tankautospuit en een waterwagen opgeroepen. Vanwege de meerdere brandhaarden en slechte waterwinning werd om 12.30 uur verder opgeschaald naar grote brand. De brandweer werd uiteindelijk met vijf blusvoertuigen, twee waterwagens en een systeem voor grootschalige watervoorziening ingezet om de brand te blussen.

Uiteindelijk vatte een deel van een schuur, een weiland, slootkant, caravans en een zeecontainer vlam. Rond 13.40 uur gaf de Officier van Dienst het sein brand meester. Hierna is nog een tijd nageblust om nieuwe branden te voorkomen. Bij de brand was asbest betrokken. Een adviseur gevaarlijke stoffen werd ingezet om de verspreiding te onderzoek maar hier bleek geen sprake van. Volgens de eigenaar ontstond de brand tijdens werkzaamheden van een imker. 

Om de brandweerzorg rondom de duinen van Burgh-Haamstede zo goed mogelijk geborgd te houden werd een brandweerploeg uit Kamperland stand-by gezet op de kazerne van Haamstede. De brand in Ellemeet is geblust door brandweerploegen uit Scharendijke, Burgh-Haamstede, Renesse, Kerkwerve, Brouwershaven, Oosterland en Serooskerke (W).