Reactie van burgemeester Jack van der Hoek op aantreffen van groot drugslab

Gepubliceerd op 7 maart 2024 om 17:17

BURGH-HAAMSTEDE - Dinsdagmiddag 5 maart heeft de politie een actief synthetisch drugslab aangetroffen in een loods aan de Meeldijk in Burgh-Haamstede. Na uitgebreid onderzoek gaat het volgens een woordvoerder van de politie om een, voor Zeeuwse en Brabantse begrippen, groot lab waar wekelijks voor 24 tot 40 miljoen euro aan amfetamine-olie werd geproduceerd. Burgemeester Jack van der Hoek reageerde vandaag op de vondst van het lab. 

Burgemeester Jack van der Hoek reageerde vandaag op de vondst van het laboratorium;  

“Het is verontrustend dat er een drugslab is ontdekt in onze gemeente. Deze vondst benadrukt dat drugscriminaliteit niet beperkt blijft tot grote steden, maar juist ook in afgelegen gebieden voorkomt. Ook op Schouwen-Duiveland. Als gemeente streven we naar een veilige leef- en woonomgeving. Dit is een voorbeeld van ondermijning die onze maatschappij hard raakt.

De aanpak van deze vorm van ondermijning staat hoog op de agenda. Deze recente gebeurtenis benadrukt alleen maar de urgentie van deze aanpak. Drugslabs brengen aanzienlijke risico's met zich mee, niet alleen voor de directe omgeving, maar ook voor de bredere samenleving. De potentiële gevaren zoals explosies, brandgevaar, lozing van gevaarlijke chemicaliën, maar ook de gezondheidsrisico’s, zijn onacceptabel.

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de tekenen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab. Een sterke synthetische geur, ramen die zijn afgekit met purschuim en verdachte activiteiten rondom het pand zijn allemaal rode vlaggen waarop we moeten letten. Maar ook het onverklaarbaar en/of opvallend veel af en aan rijden van (grotere) voertuigen, op ongebruikelijke tijdstippen, is een signaal. Samenwerking tussen de inwoners, autoriteiten en andere belanghebbenden is essentieel om deze criminele activiteiten te bestrijden."

 

Heeft u het vermoeden van een drugslab? Bel dan de politie via 112. Anoniem melden kan via 0800-7000. U kunt ook de gemeente bellen met een vermoeden of een signaal.

Zie ook:

Drugslab aangetroffen in loods aan de Meeldijk in Burgh-Haamstede

Ontdekt drugslab in Burgh-Haamstede was actief amfetamine lab