Veiligheidsplein op Koningsdag in Zierikzee groot succes

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 11:17

ZIERIKZEE – Op Koningsdag organiseerde de jeugdbrandweer van Zierikzee een veiligheidsplein op het Kerkplein in Zierikzee. De hulpverleningsvoertuigen en demonstraties trokken ook dit jaar weer veel publiek.

Het veiligheidsplein was dit jaar in samenwerking met de reddingsbrigade, brandveilig leven en de politie. De gehele dag konden jong en oud de verschillende voertuigen van de Zierikzeesche brandweer van dichtbij bekijken. De reddingsbrigade stond er met een stand en een boot. De reddingsbrigade gaf gedurende de dag meerdere kleine demonstraties. De politie was dit jaar voor het eerst aanwezig op het veiligheidsplein met onder andere een stand met hebbedingetjes voor kinderen zoals pennen en een sleutelhanger. Kinderen konden op kleine politiemotoren zitten, een kijkje nemen in een echte politiebus en, in een kogelwerend vest gekleed, een deur inslaan met een ram. Bij de brandweer konden kinderen, onder begeleiding van de jeugdbrandweerlieden, een klein brandje blussen met een brandslang, een kleine brandweerwagen zo snel mogelijk wegspuiten met water en een ervaren hoe het is om door rook te lopen in een special ingerichte container van brandveilig wonen van de Veiligheidsregio Zeeland.    


Om 14.00 uur stond een grote multidisciplinaire demonstratie op het programma waar de ambulancedienst, politie en vrijwillige brandweer van Zierikzee aan deelnamen. Na een gewapende overval sloeg de dief op de vlucht waarna de politie de achtervolging inzette. Op het Kerkplein kwam de achtervolging ten einde waarop de agenten hun tasers trokken om de verdachte via een benadering techniek gevaarlijke verdachte (BTGV) uit het voertuig te praten. Ook vond er op het Kerkplein een ernstig ongeval plaats waarbij een auto op zijn kant terecht was gekomen en de inzittende bekneld zat. Door de vrijwilligers van de brandweer is het slachtoffer professioneel uit het voertuig geknipt en overgedragen aan het ambulancepersoneel.

De demonstratie en veiligheidsdag trok veel publiek en de organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag.