KNRM Neeltje Jans redt mensen van omgeslagen catamaran

Gepubliceerd op 25 juni 2017 om 21:30

NEELTJE-JANS - Zondagmiddag 25 juni is KNRM station Neeltje Jans uitgevaren voor een vermist bemanningslid van een catamaran.

De catamaran met twee opvarenden was eerder die middag al omgeslagen en door de bemanning zelf weer rechtgezet waarna de tocht vervolgd kon worden. Echter nadat de catamaran voor de tweede maal omsloeg bleek één van de twee mannen vermist te zijn. De catamaran is vervolgens door de overgebleven opvarende recht gezet en na de omgeving te hebben afgezocht is de catamaran naar het strand bij de Banjaard gevaren. Na enige tijd kwam er bij het kustwachtcentrum in Den Helder een alarm van een zogenaamde PLB binnen (Een PLB is een Personal Locator Beacon. Dat is een persoonsgebonden noodradiobaken) Hierop is om 16:38 de reddingsboot Koopmansdank gealarmeerd.

De vermiste opvarende kon mede dankzij zijn PLB snel worden gelokaliseerd zo'n 600 meter uit de kust voor de Banjaard. Deze had al bij al ruim een uur in het water gelegen maar maakte het naar omstandigheden goed.

De geredene is op het strand herenigd met zijn zeilmaat. Een tractor van de catclub heeft de twee met hun boot weer opgehaald.

Tijdens het incident stond er een zuidwester wind kracht 6 met golven tot een meter hoogte.

Bron: www.knrm.nl

Foto: archief KNRM

catamaran.jpg


«   »