Afgelopen jaar zeer druk jaar voor KNRM Zeeland

Gepubliceerd op 6 februari 2018 om 22:25

ZEELAND - De Zeeuwse KNRM-reddingstations zijn gezamenlijk 298 keer uitgerukt in 2017. Daarmee gaat het jaar de boeken in als een zeer druk jaar. De Zeeuwen gaan daarmee tegen de landelijke trend in. Landelijk daalde het aantal acties namelijk licht tot ongeveer 2100 voor alle 45 reddingstations, tegen 2349 in 2016.

De Zeeuws-Vlaamse reddingstations van Cadzand en Breskens konden ten opzichte van 2016 geen stijging noteren. Maar daarentegen hadden alle andere Zeeuwse reddingstations meer reddingacties. In Neeltje Jans was het weer ‘ouderwets’ druk met 88 meldingen. Met de onder andere de grote zoekacties na het vermiste vissersbootje op de Oosterschelde op 3 december waarbij drie mensen omkwamen. Hansweert, Veere en Westkapelle noteerden het drukste of één van de drukste jaren in de historie.

388E0946-301D-46F7-A84E-B2A43F5639E0.jpeg

 Bijzondere reddingacties:

Tussen 298 reddingacties zitten natuurlijk veel bijzondere verhalen. Hieronder een greep uit de Zeeuwse acties van 2017:

19 januari – reddingstation Cadzand: https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-cadzand/alles-voor-een-goede-selfie

23 april – reddingstation Hansweert: https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-hansweert/motorjacht-gestrand-op-strekdam-opvarende-van-boord-gehaald  

1 juli – reddingstations Breskens en Cadzand: https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-breskens/grote-zoekactie-na-kapseizen-bressiaans-zeiljacht

11 oktober – reddingstation Veere: https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-veere/vlammenzee-op-veerse-meer  

30 oktober – reddingstations Neeltje Jans, Ouddorp en Stellendam: https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-neeltje-jans/kotter-aan-de-grond-in-onstuimige-grond-zee

3 december – reddingstations Neeltje Jans, Ouddorp, Veere en Westkapelle:https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-westkapelle/grote-zoekactie-naar-vermiste-vissers

 Het verschil maken

Een reddingsjaar kenmerkt zich altijd hoofdzakelijk tot “reguliere’ hulpverleningen aan watersporters met pech of die door navigatiefouten in de problemen geraken. Toch was 2017 ook vooral het jaar waarin de bemanning van de reddingboten het verschil konden maken.

Reddingboten van de KNRM zijn 24/7 beschikbaar en rukken in alle (weers)omstandigheden uit. De snelheid van uitrukken en van de boten is daarbij vaak een doorslaggevende factor. Snel en adequaat optreden van de reddingbootbemanningen voorkwam erger in de gevallen van bijvoorbeeld onderkoelde kanoërs, zwemmers of medische evacuaties van zieke watersporters of zeelieden. Vaak worden watersporters snel uit gevaarlijke situaties weggehaald, waardoor erger wordt voorkomen. Hierdoor maken de KNRM reddingboten vaak het verschil tussen een rampzalige afloop of in veilige haven.

Daarnaast brachten de Zeeuwse reddingboten ook dit jaar weer een aantal levenloze lichamen aan wal. Een moeilijke, maar dankbare taak. Voor nabestaanden maakt het ‘thuisbrengen’ van een geliefde zeker het verschil.