Kustwacht zoekt nepbeller om kosten valse melding te verhalen

Gepubliceerd op 24 december 2018 om 11:50

RENESSE - De kustwacht is opzoek naar een man die op 20 december een valse melding maakte over een gezonken schip. Na de melding volgde een uren durende zoekactie door de kustwacht. 

 

De man belde op 20 december rond 18.30 uur het alarmnummer 112 en vertelde dat een zeiljacht met vijf opvarenden zinkende was, op 400 meter uit de kust. Na de melding was geen contact meer mogelijk. De kustwacht zocht die avond uren met een twee helikopters en vier reddingsboten naar schip en slachtoffers op de Noordzee tussen Ouddorp en Renesse. De zoekactie ging de volgende ochtend verder met een vliegtuig en diverse reddingsboten. 

Tienduizenden euro's

 De kosten voor de kustwacht zijn fors, je hebt het zeker over tienduizenden euro's alleen al voor het vliegtuig. Vanzelfsprekend als daarmee mensen gered worden, maar niet voor een fakemelding aldus de kustwacht. De kustwacht gaat ervan uit dat er geen sprake was van een gezonken boot. "Als een schip zinkt, komt er altijd wel wat boven drijven: kussentjes, touw, fenders, wrakstukken of brandstof. 

Simkaart

Medewerkers van de kustwacht hebben de melding opnieuw afgeluisterd. Het bericht kwam van een Nederlandstalige man. Het blijkt dat de melding is gedaan van een mobieltje waar de simkaart uitgehaald is. In zo'n geval kun je altijd nog wel 112 bellen.

Nu wordt gezocht met het IMEI-nummer (hiermee kan het toestel worden geïdentificeerd). De kustwacht de beller graag achterhalen. Om aangifte tegen hem te doen vanwege een valse melding. En om eventueel de kosten van de inzet te verhalen.