Politie waarschuwt voor oplichting via whatsapp

Gepubliceerd op 20 januari 2019 om 10:13

ZEELAND - De laatste tijd komen er veel meldingen binnen voor oplichting via whatsapp. De politie waarschuwt voor deze vorm van oplichting. 

Via WhatsApp ontvang je een berichtje van een bekende (een vriend, vriendin of familielid) met een zielig verhaal. Er is geld nodig en snel. Je laat je hart spreken. Het telefoonnummer is weliswaar anders, maar je herkent de profielfoto en je maakt het bedrag over. Als je later die bekende of familielid spreekt, blijkt dat deze helemaal niet heeft gevraagd het geld over te maken. Je bent dus opgelicht.
In alle gevallen waarbij WhatsApp wordt gebruikt, gebruikt de oplichter een ander telefoonnummer en gebruikt een smoes dat hij/zij een nieuw telefoonnummer heeft.

Dus krijg je via WhatsApp een verzoek om geld over te maken? Dubbelcheck altijd even of je wel echt met die bekende te maken hebt. App, bel of mail diegene op een ander nummer of e-mailadres dat je van hem of haar kent. Pas als dan blijkt dat je kennis echt hulp nodig heeft weet je dat het appje betrouwbaar is.

Let op sociale media altijd goed op, welke van jouw foto's voor iedereen te zien zijn, zoals je profiel- en omslagfotos. Daarnaast kun je natuurlijk zoveel mogelijk sociale media profielen afschermen, om misbruik van je foto's lastiger te maken.