Noodverordening door coronavirus, activiteiten met meer dan 100 man strafbaar

Gepubliceerd op 14 maart 2020 om 21:28

In heel Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen toe tijdens een persbijeenkomst. Om dit in Zeeland te coördineren is door de Veiligheidsregio GRIP 4 afgekondigd.

Vanuit de GGD en Veiligheidsregio Zeeland wordt de situatie in samenwerking met de gemeenten nauwlettend gevolgd en waar nodig worden maatregelen genomen. Vandaag is een noodverordening vastgesteld waardoor er vanaf nu geen evenementen of andere activiteiten meer plaats mogen vinden in Zeeland waar meer dan 100 mensen aanwezig kunnen zijn. Dit verbod maakt handhaving mogelijk: het is nu strafbaar en er kan een geldboete worden opgelegd. We volgen verder de ontwikkelingen op de voet. Zo zagen we vandaag in het grensgebied drukte door Belgische bezoekers. Hier hebben we bij de Vlaamse overheid en media nadrukkelijk aandacht voor gevraagd. Verder brengen we bijvoorbeeld de zorgen en vragen vanuit het onderwijs landelijk onder de aandacht.”

Kijk wat je zelf kan doen

“Wij hebben vertrouwen in de hulp voor wie ziek wordt”, zegt Joke Gaemers, directeur van GGD Zeeland. “Onze grootste zorg is dat er ook in Zeeland een piek van patiënten ontstaat die we niet aankunnen. En juist dat kan dan grote gevolgen hebben voor iedereen. Daarom is het in het belang van ons allemaal om de adviezen zorgvuldig op te volgen. En meer dan dat. Kijk steeds weer wat je zelf kan doen of juist niet moet doen om het virus tegen te gaan. Iedere dag en ieder uur. Voor jezelf maar vooral ook voor anderen die kwetsbaarder zijn.”