Veiligheidsregio versoepelt overnachtingsregels in Zeeland

Gepubliceerd op 29 april 2020 om 17:35

De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zet een eerste stap in het weer toelaten van ‘recreatief nachtverblijf’. Dit is in Zeeland vanaf eind maart verboden. Onder voorwaarden mogen bezoekers vanaf 1 mei weer overnachten. Nachtverblijf wordt toegestaan voor eigenaren in hun tweede woning en voor accommodaties waarvan de categorieën zijn bepaald. Recreatieondernemers kunnen (na registratie) 15% van hun slaapplaatsen verhuren. Dit geldt vooralsnog van 1 mei tot 22 mei. Wat daarna wordt toegestaan, besluit VRZ in de komende weken. De aanpak kwam tot stand na overleg met vertegenwoordigers van de toeristische sector, provincie Zeeland en Zeeuwse burgemeesters.

 

Volledig toerismeverbod niet meer nodig
Landelijk en dus ook in Zeeland geldt dat sanitaire voorzieningen op campings gesloten blijven. De horeca is ook nog steeds gesloten. Maar afgezien daarvan, worden regels voor toerisme per regio bepaald. De aantrekkingskracht van Zeeland is dusdanig groot dat vrije toestroom van gasten volgens VRZ nog niet kan. Teveel bezoekers toelaten zou de Zeeuwse zorg te zwaar kunnen belasten in deze coronaperiode. Ook ligt verdere verspreiding van het virus steeds op de loer. Toch is in Zeeland een volledig toerismeverbod niet meer noodzakelijk omdat het aantal coronapatiënten afneemt. Daarom is het verantwoord om een deel van de toeristische capaciteit vrij te geven. Het percentage is in overleg met de GGD Zeeland bepaald. Door bij verhuur een maximum per dag te hanteren wordt drukte door piekbezettingen voorkomen.

Overnachten in tweede woningen en ‘verblijf’
Nachtverblijf in een tweede woning is weer toegestaan door de eigenaar, eventueel vergezeld door zijn of haar directe gezinsleden. Dit geldt ook voor vaste standplaatsen, strandslaaphuisjes en jachten. Steeds geldt dat deze accommodaties eigen sanitaire voorzieningen moeten hebben. Welke regels voor sanitair en eigen gebruik gelden is specifiek vastgesteld (www.zeelandveilig.nl/coronavirus). Over het wel of niet toestaan van het gebruik van strandcabines (daghokjes) wordt volgende week vrijdag (8 mei) een besluit genomen.

Systeem van verhuur 15% capaciteit
Het deels openstellen van toerisme in Zeeland is nieuw. Hiervoor zet de VRZ een systeem in dat in overleg met de toeristische sector, provincie en Zeeuwse burgemeesters is uitgewerkt. Iedere recreatieondernemer kan zich vanaf 1 mei online registreren via Zeelandveilig.nl/corona. Na opgave van de capaciteit aan slaapplaatsen is bekend hoeveel personen (15%) maximaal mogen overnachten. Dagelijks voert de ondernemer het aantal gasten in. Met de informatie uit het systeem kan de VRZ totaaloverzicht houden en controles uitvoeren als het nodig is.