VRZ: Drukke hemelvaartsdag aan de kust maar met afstand

Gepubliceerd op 21 mei 2020 om 19:29

ZEELAND - Door het mooie weer trokken veel mensen richting de Zeeuwse stranden. Dit zorgde aan het einde van de ochtend voor lange files Zeeland in. Om 12.00 uur riep de VRZ dan ook mensen op om niet meer richting Zeeland te komen in verband met de drukte. Veiligheidsregio Zeeland heeft tijdens de zomerse Hemelvaartsdag de drukte in de provincie gemonitord.

Er werd hierbij gelet op de bezetting van toeristische accommodaties, verkeersdrukte, drukte op en bij de stranden en toeristische kernen. Hierbij is gebruik gemaakt van informatie van handhavers maar ook verkeersinformatie en social media worden gevolgd. De Politie heeft langs de kust op stranden luchtopnames gemaakt met een drone. De beleving vanuit het gezichtspunt waar men staat is immers een andere dan het beeld vanaf hoogte.

Met de voorspellingen van mooi weer werd drukte verwacht van bezoekers aan onze provincie.

Aan het einde van de ochtend werd duidelijk dat veel autoverkeer onderweg was richting Zeeuwse stranden. Voorzitter Jan Lonink heeft op dat moment geadviseerd om gelet op de te verwachten drukte aan de kust niet meer naar Zeeland te vertrekken. Op de gebruikelijke wegen naar Zeeland, A58, N57 en N59 stonden rond die tijd files Zeeland in.

Op verschillende plaatsen was het druk op parkeerplaatsen, over het algemeen was duidelijk zichtbaar dat ook onze bezoekers afstand bewaren. Er waren nog rustige plaatsen beschikbaar waar ook drukte kon worden vermeden.

De pilot op Hemelvaartsdag wordt door Veiligheidsregio Zeeland samen met de gemeente Veere komende week geëvalueerd.  De pilot met de monitoring van informatie kan bijdragen aan het nemen van maatregelen om het publiek te helpen de 1,5 meter afstand te bewaren. Op basis van deze test kan de werkwijze worden geoptimaliseerd om te worden gebruikt tijdens het pinksterweekend en andere zomerse dagen.