Rijkswaterstaat stelt woensdag hitteprotocol in

Gepubliceerd op 15 juni 2021 om 19:03

ZEELAND - De temperatuur loopt morgen bijna overal op tot boven de 30 graden. Dit heeft impact op weggebruikers. Daarom zet Rijkswaterstaat vanaf 10:00 uur het hitteprotocol in voor bijna het hele land. 

Als het hitteprotocol geldt, helpt Rijkswaterstaat direct alle automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan. Als Rijkswaterstaat een melding binnenkrijgt, schakelen ze meteen een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt, bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats. Het protocol geldt tussen 10.00 uur en 20.00 uur.

Met het protocol wordt voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C. Op de website Rijkswaterstaat strooit is live te zien hoe hoog de wegdektemperatuur is.

Advies voor weggebruikers tijdens hitte

 

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten goed voorbereid op weg te gaan. Net zoals u in elke andere situatie zou doen, kunt u met uw pechhulpverlener bellen. Dit kan van uw automerk zelf zijn, of bijvoorbeeld de wegenwacht van de ANWB. Achter de schermen wordt er dan direct een berger op pad gestuurd. Gaat u de weg op tijdens hitte, volg dan deze tips:

  • Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als je onvoldoende drinkt.
  • Mocht je toch stranden met je voertuig, wacht dan achter de vangrail. Neem een paraplu mee in de auto, die je als parasol kunt gebruiken.
  • Houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord. Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.