Drie verdachten geweldsincidenten Schouwen maand langer vast

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 om 18:38

SCHARENDIJKE - Op aanvraag van de officier van justitie heeft de rechtbank in Middelburg vandaag besloten dat de drie hoofdverdachten van de reeks ernstige geweldsincidenten in de regio Schouwen langer vast blijven zitten. Het openbaar ministerie verdenkt de jongeren van poging tot doodslag. Het politieonderzoek is in een afrondende fase.

OM en politie zien de twee jongens van 14 en 18 jaar uit Schiedam en de 17-jarige jongen uit Vlaardingen als de aanjagers van de groep jongeren, die verantwoordelijk worden gehouden voor zeven ernstige openlijke geweldplegingen en twee berovingen van een fiets. Deze feiten werden tussen vrijdag 30 juli en donderdag 6 augustus dagelijks gepleegd. Voornamelijk in Scharendijke.

Raadkamer

Bij de politie meldde zich aanvankelijk vijf slachtoffers, waarna vrijdag 6 augustus een rechercheonderzoek werd gestart. Door de publiciteit over het onderzoek meldde zich nog vijf jongeren, die slachtoffer waren geworden van het geweld. In totaal werden negen verdachten opgepakt. De jongeren uit Abbenbroek, Gouda, Tholen, Schiedam (twee), Utrecht en Vlaardingen (drie) zaten vaak enkele dagen vast in een politiecellencomplex en zijn uitgebreid door de politie verhoord. De drie hoofdverdachten kregen dinsdag van de raadkamer te horen dat ze 30 dagen vast blijven zitten. De andere zes verdachten zijn in vrijheid gesteld. Zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

Achtergrond

Uit het onderzoek bleek dat de jongeren op vakantie waren en dat sommigen elkaar daar leerden kennen. ‘s Nachts werden de tunneltjes bij Scharendijke onder de N57 en het strand bij de Brouwersdam door jongeren als feestlocatie gebruikt. Hierbij werd muziek gedraaid en zelf gekochte alcohol gebruikt. De drie hoofdverdachten opereerden in wisselende samenstelling. Een reden voor het gebruik van het geweld is nog niet gegeven.