Meerdere meldingen van diefstallen van honden

Gepubliceerd op 15 september 2021 om 17:45

Zeeland-West-Brabant - De afgelopen periode ontving de politie meerdere meldingen over diefstal van honden. Complexe zaken die voor de hondeneigenaren veel verdriet op levert. Ondanks dat de politie aangiftes opneemt is er vaak weinig tot geen opsporingsindicatie in deze zaken. Hondeneigenaars en kopers kunnen ook zelf goed voorbereid op pad gaan.

De laatste weken ontvangt de politie signalen dat er veel honden gestolen worden en adviseert iedereen die met een diefstal van een dier te maken heeft, om altijd aangifte te doen. Ook bij het zien van een verdachte situatie omtrent een dier wordt geadviseerd om altijd een melding te maken.

Motief
Vermoedelijk worden honden gestolen om te verhandelen. Het betreffen uiteenlopende rassen en vaak zien we dat een bepaalde periode een specifiek ras populair is. Een gezonde rasechte hond is dan zeer in trek, omdat pups van dit ras veel geld opleveren.

Eigenaren
Wanneer u met de hond gaat wandelen adviseren wij de hond altijd aan te lijnen. Het wordt zo moeilijker voor de hond om ver weg te lopen waardoor u altijd zicht heeft op het dier en snel kunt handelen als iemand uw hond probeert te pakken.

Laat uw hond ook chippen. Indien de hond dan gestolen wordt en op een andere plek opduikt, is het makkelijk om de hond weer terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar.

Ziet u een verdacht persoon of voertuig of heeft iemand tijdens het wandelen bovenmatig veel interesse in uw hond, wees dan extra alert. U mag hier ook een melding over maken via 144.

Kopers
Bent u van plan om een pup te kopen? Check dan goed of de fokker goed aangeschreven staat. De zogenaamde ‘broodfokker’ is niet de juiste plek om een pup te kopen, mede vanwege de mogelijkheid dat het hier om gestolen pups of ouders gaat.

Indien u naar een pup gaat kijken, wees dan alert op een aantal zaken:

  • Zijn de ouders/moeder van de pup aanwezig?
  • Heeft de pup de juiste leeftijd, of is het dier eigenlijk al veel ouder
  • Vertrouwt u het niet? Hoe moeilijk ook, maar zie dan af van de aanschaf van het dier en maak hier melding van bij de politie.

Melden
Ziet u een verdachte situatie in uw omgeving? Vertrouwt u de fokker niet? Neem dan contact op met de dierenpolitie via 144.