Opruimwerkzaamheden na tornado van start, dodelijk slachtoffer is vrouw uit Wassenaar

Gepubliceerd op 27 juni 2022 om 21:33

ZIERIKZEE - De hulpdiensten en aannemers zijn maandagmiddag direct begonnen met opruimwerkzaamheden in het centrum van Zierikzee. Vooral de wijk Malta is zwaar getroffen door de tornado.

Volgens de Veiligheidsregio zijn meerdere woningen aan de Calandweg onbewoonbaar verklaard nadat het dak weg waaide. Voor de getroffen bewoners is opvang geregeld door de gemeente Schouwen-Duiveland. Maandagavond gaan de hulpdiensten samen met Salvage inspectie uitvoeren bij de getroffen woningen om te kijken welke veilig verklaard kunnen worden. Om hoeveel woning het gaat is nog niet bekend.

De brandweer is op meerdere plekken in Zierikzee bezig met het veiligstellen van losliggende dakpannen. In de wijk Malta zijn dakdekkers druk bezig met herstelwerkzaamheden bij de getroffen woningen. De zwaarst getroffen woningen zijn met hekken afgezet en zullen komende nacht beveiligd worden. 

Gewonden

Volgens de VRZ zijn door de storm 9 personen gewond geraakt waarvan er 1 naar het ziekenhuis is vervoerd. Over de toestand van het slachtoffer is nog niets bekend gemaakt. Op de haven in Zierikzee is een 73-jarige vrouw uit Wassenaar overleden nadat ze werd geraakt door rondvliegend puin. 

NL-Alert

Rond 14.30 uur heeft de overheid een NL-alert verzonden in de omgeving van Zierikzee met de oproep om niet naar de stad te komen. Dit omdat de wegen richting Zierikzee vol stroomde met mensen die kwamen kijken. De hulpdiensten konden hierdoor moeilijker het rampgebied bereiken. Om 21.00 uur is het NL-alert ingetrokken. De Calandweg en het Havenplein blijven afgesloten vanwege gevaarlijke situaties. 

GRIP2

Vanwege de grote inzet van de hulpdiensten vanuit buiten de regio Zeeland en de grote van het getroffen gebied werd opgeschaald naar het sein GRIP2. Op het Busstation aan de Grachtweg werd een Commando Plaats Incident (COPI) opgesteld. In dit team zitten vertegenwoordigers van de verschillende hulpverleningsdiensten en samen coördineren ze het incident en adviseren ze hoe het incident het beste aangepakt kan worden. 

ZIE OOK:

Dode en 10 gewonden door windhoos in Zierikzee

VRZ: Kom niet naar Zierikzee om te kijken

Enorme schade en gewonden door windhoos in Zierikzee