Hennepkwekerij aangetroffen in centrum van Zierikzee

Gepubliceerd op 13 oktober 2022 om 18:35

Zierikzee - In een tussenwoning aan de Lombardstraat in Zierikzee werd woensdag 12 oktober 2022 een hennepkwekerij met 148 planten aangetroffen. De kwekerij veroorzaakte een reëel gevaar voor omwonenden, omdat de stroomtoevoer op een zeer onprofessionele manier was aangelegd. De bewoner van het pand wordt als verdachte aangemerkt en zal gehoord worden door de politie.

Naar aanleiding van een anonieme melding via Meld Misdaad Anoniem stelde de politie een onderzoek in. Toen aanwijzingen naar voren kwamen dat de informatie serieus genomen moest worden, is het netwerkbedrijf van de elektriciteitsmaatschappij ingeschakeld om metingen te doen. Uit die metingen bleek dat er hoogstwaarschijnlijk een kwekerij in de woning aanwezig was.

Gevaarlijke aanleg elektriciteit
Woensdag traden agenten de woning binnen. Zij troffen een in werking zijnde hennepkwekerij aan met 148 planten. Een gespecialiseerd bedrijf kwam naar Zierikzee om de kwekerij te ontmantelen. Een medewerker van het netwerkbedrijf deed onderzoek naar de aanleg van stroom. Hij ontdekte dat de stroom op een zeer amateuristische manier naar de kweekruimte werd geleid. Aansluitingen waren zwartgeblakerd en het had vermoedelijk niet lang meer geduurd of de hele buurt had zonder stroom gezeten. Bij dergelijke onprofessionele aanleg van elektriciteit is er eveneens een reëel gevaar voor brand. Omdat deze woning een tussenwoning betrof, is dat brandgevaar er niet alleen voor de bewoner zelf, maar ook voor omwonenden. Om het risico te beperken sloot het netwerkbedrijf de woning af van de stroomtoevoer.

Maatregelen
De woning betreft een huurwoning. De verhuurder van het pand is in kennis gesteld van de vondst van de kwekerij en heeft maatregelen aangezegd. Ook de gemeente Schouwen-Duiveland is op de hoogte gebracht. De gemeente kan, na ontvangst van een bestuurlijke rapportage van de politie, gebruik maken van de Wet Damocles. Die wet biedt de burgemeester van een gemeente de mogelijkheid om een pand te sluiten voor een bepaalde termijn.