Gevangenisstraf en rijontzegging voor inrijden terras in Renesse

Gepubliceerd op 17 februari 2023 om 15:13

RENESSE - Een 51-jarige man is door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Hij reed vorig jaar zomer met zijn auto opzettelijk in op de terrassen van 2 cafés in Renesse. Op dat moment was er veel (jong) uitgaanspubliek aanwezig. Twee personen werden door de auto geraakt. Volgens de rechtbank heeft de man zich onder andere schuldig gemaakt aan het plegen van 2 pogingen tot zware mishandeling met voorbedachte raad. 

Voorafgaand aan het inrijden op de terrassen was de verdachte betrokken bij meerdere opstootjes in het uitgaansgebied. Nadat hij door portiers van verschillende cafés was geweigerd, raakte hij tot  tweemaal toe in een verhitte discussie waarbij geweld werd gebruikt. De verdachte dreigde de portiers kapot te maken en vertrok. Niet veel later reed hij met zijn auto in op het uitgaanspubliek. Mensen moesten uitwijken voor de auto en 2 personen werden geraakt. Volgens de rechtbank is het niet aan de bestuurder te danken dat de gevolgen beperkt zijn gebleven. Uit verklaringen van getuigen blijkt dat zij de situatie als een bewuste aanslag ervoeren, waarbij mensen als ratten in de val zaten. Na deze gebeurtenis is de verdachte met een beitel en een ander scherp voorwerp in zijn hand teruggelopen naar het uitgaansgebied. Hierdoor ontstond opnieuw een dreigende situatie. 

Voorbedachte raad

De rechtbank vindt dat er sprake is van voorbedachte raad. In de paar minuten tussen het opstootje met bedreiging van de portiers en het inrijden op de terrassen, had de verdachte zich kunnen bedenken. Dat heeft hij niet gedaan. Ook op andere momenten had de verdachte nog een andere keuze kunnen maken. Hij is maar liefst 3 keer op de terrassen ingereden, waarbij hij zijn auto tussendoor heeft moeten keren. Dat er sprake is van een gerichte actie blijkt volgens de rechtbank ook uit het feit dat de man -terwijl hij met de auto richting het terras reed- riep dat hij iemand zou doodmaken en portiers zou pakken. 

Gevangenisstraf en rijontzegging

De opgelegde straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. Naast de gevangenisstraf van 2 jaar mag de man 3 jaar geen auto of andere motorijtuigen besturen. Met het opleggen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten.

Zie ook: 

Automobilist rijdt opzettelijk terras op in Renesse 📷📹