Uitslaande brand bij restaurant op Neeltje Jans

Gepubliceerd op 16 september 2023 om 21:27

NEELTJE JANS  - Zaterdagavond was brand ontstaan bij restaurant Proef Zeeland aan de Faelweg op Neeltje Jans. De brandweer schaalde op naar grote brand.

De brand brak rond 19.15 uur uit in een koelcontainer welke tegen het restaurant en het winkelpand aanstond. Tien minuten na de eerste melding werd opgeschaald naar het sein "middel brand" waarop brandweerploegen uit Burgh-Haamstede, Kamperland en Serooskerke (w) werden ingezet. Bij aankomst van de brandweer was sprake van een hevige uitslaande brand met veel rookontwikkeling. Vanwege de grote van de brand en het aangrenzende gebouw is om 19.35 uur opgeschaald naar "grote brand". Extra eenheden uit Middelburg, Renesse, Oostkapelle en Arnemuiden werden opgeroepen om te assisteren bij het blussen.

Tijdens de melding waren twee werknemers in het gebouw. Zij konden veilig naar buiten en zijn geschrokken maar ongedeerd. De VRZ laat weten dat de brand woedt onder de koelcel. Daardoor is de brand lastig te bereiken. Daarvoor is een Cobra systeem vanuit Sluiskil opgeroepen. Dit is een speciaal blussysteem dat gebruikt wordt om door vloeren en wanden te kunnen blussen. Vanwege de slechte waterwinning op Neeltje Jans werden waterwagens uit Serooskerke en Burgh-Haamstede opgeroepen. Vanuit Middelburg werd een zogeheten grootwatertransport en een dompelpomp opgeroepen. 

Omdat het blussen nog enkele uren in beslag gaat nemen is een verzorgingsploeg opgeroepen om de ingezette eenheden te voorzien van een hapje en een drankje. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.