Politie waarschuwt voor phishing

Gepubliceerd op 5 september 2019 om 13:37

ZEELAND - De politie krijgt signalen van mensen die bij ons komen melden dat de Belastingdienst hen er, via een sms, op attent zou maken dat zij een betalingsachterstand hebben. Ga hier niet op in, dit betreft een zogenoemde ‘phishing-sms’ waarmee oplichters erop uit zijn om, op een slinkse manier, uw gegevens te krijgen.

 

De afgelopen dagen meldden zich verschillende mensen in Roosendaal aan de balie van het politiebureau, maar ook in andere delen van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant komt deze vorm van oplichting vaak voor. Vandaar deze waarschuwing.

 

Hoe gaan de oplichters te werk?

De naam van banken en/of de Belastingdienst wordt op deze manier door hen misbruikt. De oplichters sturen een sms naar uw telefoon met het bericht dat u een betalingsachterstand hebt bij de Belastingdienst, of dat uw bankrekening in quarantaine wordt geplaatst bij de één of andere bank. In het bericht wordt vaak gedreigd met de inzet van een deurwaarder als u niet betaalt. In die sms verwerken zij een betaallink waar op geklikt moet worden. Die link leidt rechtstreeks naar een nepwebsite die in handen is van de oplichters. Als u op de link klikt en u vult uw gegevens in, dan worden deze rechtstreeks in de handen van de oplichters gezonden en hebben zij op een makkelijke manier toegang tot uw (bank)gegevens.

 

Let op!

Wees altijd alert als u dit soort berichtjes op uw telefoon krijgt. De Belastingdienst of banken sturen nooit smsjes met betaallinks daarin! Ga dan ook niet op dit bericht in, klik niet op de link en verwijder het berichtje direct. Als u het toch niet helemaal vertrouwt, neem dan zelf contact op met uw bank of met de Belastingdienst.

Toch slachtoffer geworden?

Als u toch slachtoffer bent geworden van oplichters die uw bankgegevens hebben opgevist, dan kunt u aangifte doen op het politiebureau. Op onze website staat meer informatie met betrekking tot dit onderwerp. Zie de themapagina over dit onderwerp: https://www.politie.nl/themas/phishing.html