Toerisme weer deels welkom in Zeeland

Gepubliceerd op 24 april 2020 om 19:40

ZEELAND - Er komen lichte versoepelingen in de noodverordening waar het toerisme in Zeeland op dit moment mee te maken heeft. Dat heeft de veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zojuist bekend gemaakt. 

Uitwerken aanpak
De aanpak wordt de komende dagen verder uitgewerkt. Daarna maakt de Veiligheidsregio Zeeland woensdag (29 april) in de loop van de dag aanstaande bekend welke categorieën onder het tweede verblijf vallen en welke niet. En welke regels voor eigen gebruik gaan gelden. Met de georganiseerde toeristische sector is verder afgesproken dat daarnaast een nog te bepalen aantal accommodaties kan worden opengesteld voor verhuur. De Veiligheidsregio Zeeland schat in om in de eerste fase ruimte te bieden voor ongeveer 15% van een maximale toeristische bezetting te ontvangen. 

Eén nieuw besluit geldt per direct: strandhuisjes mogen nog steeds niet worden gebruikt, maar wel weer worden opgebouwd.

Beperking
De Veiligheidsregio volgt de landelijke lijn met deze terughoudende openstelling. Want - zoals de premier het verwoordde – “de vrijheid van de één mag niet tot de besmetting van de ander leiden”. Dat geldt ook voor Zeeland. De gecontroleerde versoepeling van de strengere Zeeuwse maatregelen is mogelijk omdat het aantal COVID19-patiënten afneemt en nu verspreid over Nederland wordt opgevangen. Daardoor kan Zeeland - ondanks het feit dat de zorgketen nog steeds zwaar belast is – wel voorzichtig weer gasten ontvangen.

Rustzoekers
De Veiligheidsregio blijft benadrukken: “Het is geen vakantietijd, maar crisistijd”. Want centrale sanitaire en andere voorzieningen bij campings, parken en jachthavens zijn gesloten. Ook horeca en attracties zijn dicht. Daarom is de versoepeling vooral bedoeld voor ‘rustzoekers’. Zij krijgen dan ook het advies vooral in de buurt van de eigen accommodatie ‘thuis’ te blijven en de drukte niet op te zoeken. Deze vorm van verblijf brengt minder verspreidingsgevaar met zich mee.