460 wapens ingeleverd tijdens inleveractie

Gepubliceerd op 22 oktober 2021 om 12:05

Zeeland - De politie is dik tevreden over de wapeninleveractie #dropjeknife die gehouden is in de week van 11 tot en met 17 oktober. In heel Nederland zijn honderden steek, -slag en stootwapen ingeleverd. Daarnaast zijn tientallen vuurwapens opgehaald bij mensen.

Resultaten Zeeland: 434 steek, -slag en stootwapen en overige voorwerpen. Daaronder vallen onder steekwapens (276) en zwaarden(17), de wapens die veel onder de jeugd aangetroffen wordt. Verder ook nog eens 26 vuurwapens (16 handvuurwapens en 10 geweren). De actie, onder andere voortkomend uit de stijging van het gebruik van messen onder jongeren, was gepland in de Week van de Veiligheid. Eén van de weinige kansen om zonder straf en helemaal anoniem je mes of ander wapen in een ton te gooien die meestal op een politiebureau stond.

Handgranaat

In het begin leek men nog wat huiverig was maar later in de week werden de kliko’s goed gevuld. Een paar keer te goed want er kwamen ook een doorgeladen vuurwapen en een  handgranaat uit de ton. Dat was dan niet de bedoeling. Als je van je vuurwapen of scherpe munitie af wilde kon je de politie bellen en werd het wapen door agenten in burger opgehaald. Mocht na onderzoek blijken dat er verder geen misdrijf met dat wapen gepleegd was dan bleef ook dit misdrijf ongestraft.

Geslaagde actie

Gerda van Leeuwen, politiechef Zeeland-West-Brabant: “Ieder wapen dat van de straat is scheelt mogelijk een geweldsmisdrijf. We wilden zoveel mogelijk wapens van de straat, daar hebben we het voor gedaan en met succes. Maar dat wil niet zeggen dat we nu de andere kant uit gaan kijken. We blijven ons focussen op het gebruik van wapens onder jongeren en het aantal vuurwapens wat in de omloop is. Maar ik kijk tevreden terug op deze actie die we samen met de burgemeesters en het Openbaar Ministerie gehouden hebben. Misschien komt er nog een vervolg.”