Bijna 30.000 euro schade tijdens jaarwisseling Schouwen-Duiveland

Gepubliceerd op 5 januari 2022 om 17:36

SCHOUWEN-DUIVELAND - Tijdens en voorafgaand aan de jaarwisseling van 2021-2022 op Schouwen-Duiveland is er opnieuw meer schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen dan in de voorgaande jaren.

Ondanks een goede voorbereiding van politie en gemeente op de jaarwisseling is niet kunnen voorkomen dat er dit jaar wederom meer schade is aangericht aan gemeentelijke eigendommen dan in de voorgaande jaren het geval was. Zo zijn er onder andere risico-objecten, zoals papiercontainers, afvalbakken en brandgevaarlijke objecten bij leegstaande panden verwijderd.

Schade

De schade aan gemeentelijke eigendommen rondom de jaarwisseling bedroeg € € 29.642-, inclusief arbeidsuren. Dit is meer dan voorgaande jaren. Verleden jaar bedroeg de schade € 18.576,-. en bij de jaarwisseling van 2019/2020 was er sprake van € 5.691,- aan schade.

Vuurwerkoverlast begon eerder

Wat opvalt is dat de vernielingen al in oktober zijn begonnen. Dit bleek ook uit de vele ontvangen meldingen van vuurwerkoverlast. Zo werd in die maand onder andere de skatebaan in Zierikzee vernield, met een schadepost van alleen al € 4.750,-. De situatie rondom het vuurwerkoverlast werd nauwlettend in de gaten gehouden. Dit resulteerde onder andere in waarschuwingsbrieven naar jongeren die betrokken waren bij het afsteken van (zwaar) vuurwerk.

Duurdere objecten en zwaarder vuurwerk

Naast de skatebaan bleken in de maanden daarna, tot en met de jaarwisseling, meerdere duurdere objecten het doelwit van vuurwerkvandalen. Zoals zeven bushokjes (€ 7.000,-) en twee plaatsnaamborden, ook wel komborden (€ 3.000,-). Daarnaast zien we dat de schade toeneemt doordat vernielers steeds zwaarder vuurwerk afsteken.