112schouwen.nl
Home » Persberichten » Val op, fiets verlicht

Val op, fiets verlicht

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 12:30

ZEELAND - Wanneer de dagen weer korter worden en de avonden en nachten langer, is het nóg belangrijker om op te vallen in het verkeer. Even snel op de fiets stappen zonder verlichting zou dan wel eens heel anders kunnen lopen dan je denkt. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt wanneer automobilisten jou over het hoofd zien…

Denk de komende tijd dus weer aan je veiligheid op de fiets! Je bent een kwetsbare verkeersdeelnemer, dus is het belangrijk om jezelf te laten zien. Dit moet natuurlijk door middel van verlichting, maar je bent extra zichtbaar wanneer je fiets of zelfs je kleding is uitgerust met reflectoren.

Verlichtingsverplichtingen

Je bent verplicht om aan de voorzijde van je fiets wit of geel licht te voeren. Aan de achterzijde hoort het licht rood te zijn. De verlichting mag niet knipperen en moet goed zichtbaar zijn voor anderen. Het is toegestaan om de verlichting aan je kleding vast te maken, dus ook losse lampjes zijn goed, mits ze anderen niet verblinden. Wanneer je verlichting niet in orde is loop je niet alleen het risico dat andere weggebruikers jou niet zien, maar je loopt ook het risico dat je een boete krijgt van de politie. Wanneer je op je fiets geen of geen werkende verlichting voert dan kun je een boete krijgen van 55 euro (plus negen euro administratiekosten). De komende maanden gaat de politie weer vaker controleren op verlichting. Het is dus best de moeite waard om werkende verlichting te hebben op je fiets. Je valt op en het bespaart geld.


«   »