ZEELAND - Het risico op een natuurbrand is sinds vanmiddag opgeschaald naar "zeer hoog". De hulpdiensten zijn nu extra alert op een eventuele natuurbrand.
Bij een eventuele natuurbrand in een risicogebied zal de brandweer direct uitrukken met vier tankautospuiten en twee waterwagens. De meest kwetsbare brandrisicogebieden op Schouwen-Duiveland zijn het bosgebied bij Burgh-Haamstede en de duinen bij Renesse. De Veiligheidsregio werkt met twee fases, met fase 1: 'regulier risico' en fase 2: 'extra alert'. Bij deze fases horen een aantal maatregelen. In heel Zeeland gelden vanaf woensdagmiddag de volgende maatregelen:
Fase 2: verhoogd risico
- In natuurgebieden mag u geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten.
- Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; zie de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie).
- Wees alert op verdachte situaties en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto's/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.
- Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.
- Denk eraan, dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.
- Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.
- Neem eventueel een topografische kaart / GPS / wandel App mee als u op stap gaat in de natuur.