Jaaroverzicht: een terugblik op het jaar 2023

Gepubliceerd op 28 december 2023 om 17:03

SCHOUWEN-DUIVELAND - De vuurwerkverkoop is weer gestart en dat betekent dat het einde van het jaar weer in zicht komt. Ook dit jaar blikken we met een jaarverslag terug op de grotere en meest spraakmakende incident van 2023 op Schouwen-Duiveland.

 

Namen het gehele 112schouwen team wensen we u een veilige jaarwisseling en een gezond 2024!

 

01-01 Persoon belandt onder paard bij Dreischor

We beginnen op de eerste dag van 2023 toen aan het einde van de middag een vrouw onder een paard terecht kwam aan de Zuiddijk bij Dreischor. De vrouw raakt ernstig gewond en werd per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. De Zuiddijk was langere tijd afgesloten voor verkeer.

Hele item: Persoon belandt onder paard op Zuiddijk bij Dreischor

18-01 Uitslaande brand in woning waar eerder vrouw werd overgoten met zuur

In de nacht werd een uitslaande brand ontdekt in een woning aan het Sluispad in Burgh-Haamstede. De brandweer schaalde op naar "middelbrand" en had de brand snel onder controle. De volledige beneden verdieping brandde uit. Al snel bleek het te gaan om brandstichting in een woning die al bekend stond om een eerder ernstig incident. Op 22 mei 2022 werd de bewoonster van de woning namelijk op straat overgoten met een bijtende zuur. De politie maakte later bekend dat in de zelfde nacht een 33-jarige man uit Duitsland en zijn 15-jarige dochter zijn aangehouden. De man bekende later de betrokkenheid bij de twee incidenten. 

Hele item: Uitslaande brand in woning Burgh-Haamstede, brand vermoedelijk aangestoken

26-02 Meerdere voertuigen in vlammen op in Renesse

Op een parkeerplaats in Renesse vatte rond 22.00 uur een Range Rover vlam. Door technische problemen bij de brandweer van Renesse werd de melding overgenomen door Burgh-Haamstede. Het duurde uiteindelijk bijna een half uur voordat er geblust kon worden. Ook bleek een opgeroepen waterwagen door personeelstekort niet te kunnen uitrukken waardoor het water uit een sloot gepompt moest worden. Uiteindelijk gingen 3 auto's en een bestelbus in vlammen op. Vier geparkeerde auto's raakten beschadigd. De politie heeft de brand in onderzoek

Hele item: Drie auto’s en bestelbus uitgebrand in Renesse

03-03 Twee gewonden bij ernstig ongeval op N59

Een personenauto met twee inzittenden komende vanuit Nieuwerkerk raakte rond 19.40 uur door onbekende oorzaak van de N59 en kwam enkele honderden meters verder in een sloot tot stilstand. Naast twee ambulances en de brandweer werd een trauma-arts per helikopter ingevlogen voor de behandeling van de slachtoffers. Twee personen werden met spoed vervoerd naar een ziekenhuis. Na onderzoek bleek de bestuurder met zeer hoge snelheid te hebben gereden. 

Hele item: Twee gewonden bij ernstig ongeval op N59

15-04 Steekpartij in Renesse blijkt ruzie, persoon verzet zich hevig bij aanhouding

De politie werd ingezet na een melding van een steekincident. Een verdachte werd met veel verzet aangehouden. De verdachte zou vernielingen hebben gepleegd in de tuin van een woning aan de Emmaweg en bonkte op de voordeur. Dit trok de aandacht van een Fransman die in de woning verbleef. Hij sprak de verdachte aan, maar werd vermoedelijk door de verdachte geslagen. Het slachtoffer liep verwondingen aan zijn hoofd op. Hij hield de verdachte vast tot de politie verscheen, het zogeheten burgerarrest.

Hele item: Man aangehouden na incident bij woning in Renesse

25-04 Arrestatieteam haalt verwarde man na 9 uur van dak van woning 

Meerdere hulpdiensten waaronder een traumahelikopter en leden van Dienst Speciale Interventies (DSI) werden ingezet nadat een persoon met verward gedrag op een woning aan de Volkerakstraat in Zierikzee was geklommen. De brandweer van Middelburg kwam ter plaatse met een reddingskussen om de man te kunnen opvangen. Aan het einde van de middag kon de man door de DSI van het dak gehaald worden. Op 02-05 van dit jaar klom de man opnieuw het dak op. Bij aankomst van de politie sprong de man van het dak bovenop een bestelbus. Hij raakte hierbij ernstig gewond. 

Hele item: Hulpdiensten ingezet voor persoon op dak van woning in Zierikzee

07-05 Duiker overleden tijdens duik bij Dreischor 

Rond 15.00 uur werd melding gemaakt van een duiker in de problemen aan de Zuid Langeweg bij Dreischor. Direct werden meerdere brandweerploegen, ambulances, een traumahelikopter en de KNRM opgeroepen. Een slachtoffer is ondanks de snelle inzet van de hulpdiensten ter plekke overleden. Omdat het in eerste instantie onduidelijk was of er meerdere duikers in de problemen waren geraakt, is door een duikteam een zoekslag gemaakt in het water.

Hele item: Duiker overleden bij duiklocatie in Dreischor

13-05 Brand verwoest restaurant 't torentje 

Aan het begin van de ochtend brak een brand uit in restaurant 't Torentje, voor veel mensen van het eiland een bekende plek. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen uit de voorkant van het pand. Ondanks de snelle inzet van meerdere brandweerploegen brandde de keuken en snackbar volledig uit. Na onderzoek bleek op het zit gedeelte zwaar beschadigd te zijn. Het restaurant is inmiddels volledig gesloopt. 

Hele item: Uitslaande brand bij restaurant in Burgh-Haamstede

08-06 Klassieke corvette betrokken bij ernstig ongeval 

Om 15.45 uur komen een klassieke Corvette en twee bestelbussen in botsing op de brug van de Philipsdam. Direct werden meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. De helikopter landde 15 minuten later midden op de weg. Twee personen liepen verwondingen op en zijn met spoed vervoerd naar het ziekenhuis in Rotterdam. De Corvette uit 1961 nam deel aan een tourtocht door Zeeland, de klassieker raakte zwaar beschadigd en zal niet meer te repareren zijn.

Hele item: Twee gewonden bij ernstig ongeval op Philipsdam

21-06 Zwaargewonde bij ongeval op Zeelandbrug

Rond 13.50 uur botste ten minste drie voertuigen op elkaar aan de voet van de brug. Direct werden meerdere brandweerploegen, ambulances en een traumahelikopter ingezet voor de hulpverlening. Meerdere personen zijn door de brandweer uit het voertuig bevrijd. Na behandeling door een trauma-arts is een zwaargewonde per helikopter vervoerd naar een ziekenhuis. Een tweede slachtoffer is per ambulance vervoerd naar een ziekenhuis. De Zeelandbrug was uren afgesloten voor verkeer. 

Hele item: Gewonden bij ernstig ongeval op de Weg naar de Val in Zierikzee

03-07 Bultrug spoelt aan bij Burgh-Haamstede

Het dier werd geschat op 10 meter lang en verkeerde in een verre staat van ontbinding. Geheel onverwacht kwam de stranding van deze baleinwalvis niet. Enkele dagen eerder werd al een melding gedaan over een dode walvis voor de Nederlandse kust. Vanaf het loodsvaartuig Polaris werd de walvis ontdekt, op dat moment nog zo´n 8 mijl uit de kust drijvend. Door de stevige noordwestenwind is de walvis uiteindelijk aangespoeld.

Hele item: Bultrug aangespoeld bij Burgh-Haamstede

16-07 Overleden surfer aangetroffen op Grevelingenmeer

Na een melding van een mogelijke surfer in de problemen werd door een politiehelikopter een lichaam aangetroffen in het Grevelingenmeer. De KNRM werd ingezet om met de politie het lichaam te bergen en richting de werkhaven van Bruinisse te brengen voor onderzoek. Leden van de recherche en Forensische Opsporing zijn aanwezig geweest in de haven voor het onderzoek. De 53-jarige man uit Breda blijkt door een noodlottig ongeval om het leven te zijn gekomen. 

Hele item: Lichaam van surfer aangetroffen in Grevelingenmeer

14-08 Onderzoek naar melding van stoffelijk overschot in water bij Bruinisse

Na een melding door recreanten dat er mogelijk een lichaam in het water dreef ter hoogte van restaurant De Grevelingen werd een zoekactie opgestart. Een vliegtuig van de kustwacht heeft langere tijd boven de locatie gecirkeld ter ondersteuning. Ook de Recherche en Forensische Opsporing kwamen ter plekke. Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) van de politie werd ingezet om met behulp van sonar een zoekslag te maken. Duikers van de Dienst Speciale Interventies (DSI) stonden stand-by om eventueel ingezet te worden. Uiteindelijk bleek dat de personen twee houten palen en een stuk rood plastic hadden aangezien voor een lichaam. 

Hele item: Niets aangetroffen bij onderzoek naar stoffelijk overschot bij Bruinisse

16-09 Uitslaande brand bij restaurant op Neeltje Jans

De brand brak rond 19.15 uur uit in een koelcontainer welke tegen het restaurant en het winkelpand aanstond. Tien minuten na de eerste melding werd opgeschaald naar het sein "middel brand" waarop brandweerploegen uit Burgh-Haamstede, Kamperland en Serooskerke (w) werden ingezet. Bij aankomst van de brandweer was sprake van een hevige uitslaande brand met veel rookontwikkeling. Vanwege de grote van de brand en het aangrenzende gebouw is om 19.35 uur opgeschaald naar "grote brand". Extra eenheden uit Middelburg, Renesse, Oostkapelle en Arnemuiden werden opgeroepen om te assisteren bij het blussen. Uiteindelijk kon na ruim acht uur blussen het sein "brand meester" gegeven worden. 

Hele item: Uitslaande brand bij restaurant op Neeltje Jans

11-11 Duitser gewond bij steekincident op camping

Twee Duitsers, 42 en 71 jaar, krijgen door nog een onbekende oorzaak onenigheid op een vakantiepark aan de Hoogenboomlaan in Renesse. Er ontstond vermoedelijk een handgemeen waarbij de 42-jarige Duitser gewond raakte. Hij had een steekwond en is naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft onderzoek gedaan naar het incident. 

Hele item: Duitser (42) gewond bij steekincident op camping in Renesse

16-11 Vijf personen bekneld bij ernstig ongeval op N59

In de vroege ochtend ontstond er op de N59 bij Zierikzee een ernstig ongeval waarbij drie auto's betrokken zijn. Van de zes inzittenden raakten vijf personen bekneld in de verschillende voertuigen. De brandweer uit Zierikzee, Kerkwerve en Oosterland zijn langere tijd bezig om de zwaargewonden uit de voertuigen te knippen. Naast zes ambulances uit verschillende delen van Zeeland werden twee traumateams per helikopter ingevlogen. Een inhaalactie door één van de voertuigen zou de oorzaak zijn geweest van het ongeval. Vijf personen raakten zwaargewond en zijn nog aan het revalideren. 

Hele item: Vijf personen bekneld bij ernstig ongeval op N59

29-11 Persoon zwaargewond bij eenzijdig ongeval door gladheid 

Rond 07.00 uur verloor een bestuurder de macht over het stuur aan de Stolpweg bij Nieuwerkerk. De auto klapte tijdens de slip frontaal tegen een boom waardoor de bestuurder bekneld kwam te zitten. Direct werden meerdere ambulances, de brandweer en een mobiel medisch team opgeroepen. Het slachtoffer, een 34-jarige inwoner uit Nieuwerkerk, raakte ernstig gewond en is vervoerd naar een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie was gladheid door een hagelbui de oorzaak van het ongeval.

Hele item: Ernstig ongeval door gladheid op Stolpweg bij Nieuwerkerk

03-12 Brandweer trekt zich terug na aantreffen vuurwerk bij grote brand in Bruinisse

Aan het einde van de middag ontstaat er brand op een zolder van een woning aan de Acacialaan in Bruinisse. De bewoner kan niet meer naar beneden en klimt het dak op. Omstanders weten de man te redden. Bij aankomst van de brandweer was de brand al uitgebreid naar twee naastgelegen woningen. Al snel werd opgeschaald naar Zeer Grote Brand. De bewoner verklaarde aan de brandweer dat op de zolder een hoeveelheid (illegaal) vuurwerk aanwezig was. De Hoofd Officier van Dienst besloot om alle brandweerploegen terug te trekken en een deel van de straat te ontruimen. Omdat het te gevaarlijk was om naar binnen te gaan werd een drone ingezet om beelden te maken van het vuurwerk. Nadat de beelden door een explosieven verkenner waren bekeken en de laatste nacontroles konden worden verricht werd om 22.15 uur het sein brand meester gegeven 

Hele item: Vuurwerk aangetroffen bij zeer grote brand in Bruinisse

15-12 Flinke crash na achtervolging van Burgh-Haamstede naar Brouwershaven

Agenten hadden de verdachte kort voor de crash zien rijden in de buurt van een tankstation in de omgeving van Burgh-Haamstede. Daarbij reed de man met hoge snelheid en door een rood verkeerslicht. De man kreeg een stopteken, maar negeerde dat en ging er vandoor. Uiteindelijke eindigde de achtervolging, waarbij de man ook nog probeerde in te rijden op een politieauto, doordat de verdachte door onbekende oorzaak van de weg af raakte en onderaan een dijk in de sloot belandde. Het bleek dat in de nacht van woensdag op donderdag zijn rijbewijs al was ingevorderd omdat hij onder invloed van drugs achter het stuur zat.

Hele item: Automobilist crasht tijdens achtervolging door Brouwershaven

20-12 Dodelijk ongeval op de Elkerzeeseweg bij Scharendijke

Bij een eenzijdig ongeval raakte rond 13.00 uur een 75-jarige man uit Schouwen-Duiveland van de weg, sloeg over de kop en kwam in een weiland tot stilstand. Omstanders alarmeerde direct de hulpdiensten waarna de brandweer, ambulancedienst, politie en een traumahelikopter werden ingezet. Bij aankomst van de eerste hulpverleners bleek de bestuurder al te zijn overleden. 

Hele item: Dodelijk ongeval Elkerzeeseweg Scharendijke

21-12 Vrachtwagen gekanteld op Heuvelsweg bij Kerkwerve

De vrachtwagen raakte tussen Kerkwerve en de Delingsdijk, door nog onbekende reden, van de weg. De vrachtwagen heeft hierna enkele bomen geraakt en is in een sloot op zijn zijkant tot stilstand gekomen. De vrachtwagen was geladen met 34 ton uien wat het bergen moeilijker maakte. Door het ongeval lekte de brandstoftank waardoor de berm gesaneerd moest worden. De Heuvelsweg was tussen 06.30 uur en 18.00 uur grotendeels afgesloten voor al het verkeer. 

Hele item: Vrachtwagen gekanteld op Heuvelsweg bij Kerkwerve

25-12 Bestuurder belandt op zijn kop in sloot op eerste kerstdag

Een 34-jarige man uit Goeree-Overflakkee raakte rond 01.30 uur van de N59 af, ramde enkele paaltjes en kwam op zijn kop in een sloot tot stilstand. Een voorbijganger twijfelde geen moment en sprong direct het water in om de bestuurder te redden terwijl andere 112 belde. Door de brandweer is de zijkant van de auto open geknipt om het slachtoffer uit de auto te halen. Om zeker te zijn dat er niemand meer in de auto zat, is het voertuig met een kraan van de brandweer uit de sloot gehaald. 

Hele item: Gewonde nadat automobilist op zijn kop in sloot belandt naast N59